Når det gjelder vev er mulighetene nesten uendelige og det kan være vanskelig å velge det riktige. Under får du en beskrivelse av en rekke vevtypers egenskaper.

TRANSPARENTE VEV
Et transparent vev er ideelt i rom hvor du ønsker å stenge ute mye lys. Det brukes normalt ikke i sydvendte vinduer fordi effekten av skjermingen ikke er optimal i forhold til å beskytte mot solens skarpe stråler, slik at rommet vil bli veldig varmt.

SEMI-TRANSPARENTE VEV
Et semi-transparent vev stenger forholdsvis mye lys ute og beskytter samtidig mot nysgjerrige blikk i rimelig grad. I de fleste tilfeller vil det ikke være mulig å se annet enn en silhouette gjennom vevet.

TETTE VEV
Med et tett vev vil forbipasserende ikke kunne se inn i rommet. Så er privatlivets fred viktigere enn å kunne se ut, er det det riktige valget. Tette vev er dessuten velegnet for å unngå gjenskinn i TV eller dataskjerm.

Mørkleggende vev
Mørkleggende vev er ideelle til soverommet og barnerommene, hvor du ønsker å stenge alt lys ute for å skape optimale betingelser for søvn. Du kan også velge en dag- og nattgardin, som både har et transparent vev til bruk på dagtid, og et mørkleggende vev til natten.

TOPAR® PLUS
Topar® Plus er en spesiell etterbehandling som holder vevet vakkert lenger. Baksiden er belagt med et tynt lag perlemor, slik at vevet effektivt reflekterer sol og varme. Topar® Plus gjør dessuten vevets bakside fuks- og støvavvisende og motstandsdyktig for flekker.

DUSTBLOCK®
DustBlock® er en smussavvisende behandling som gjør vevet spesielt motstandsdyktig og frastøter seg støv, røyk, vann og oljebaserte væsker. Behandlingen virker på begge sider av vevet og forblir intakt, også etter rengjøring eller rens. Vev behandlet med DustBlock® er på den måten velegnet til kjøkken og spisestue.

Screen
Med et screenvev skjermer du effektivt mot solen uten at det går utover utsikten. Det er også derfor et populært valg i kontormiljøer, hvor det er like viktig å unngå gjenskinn i dataskjermer som det er å kunne se ut. Screen fås i flere farger, og det er viktig å være oppmerksom på at et hvitt vev reflekterer solstråler, så varmen i rommet begrenses, men til gjengjeld ikke beskytter like effektivt mot gjenskinn, som et mørkere vev. Tenk derfor over hvilken retning rommet vender og hva dens primære formål er.

Screen med metallbakside
Screen med metallbakside har enda høyere varme- og lysreflekterende egenskaper enn et vanlig screenvev. Den matte aluminiumsbaksiden gir et fint lys og et enkelt uttrykk, og betyr dessuten at vevets farge ikke betyr noen for hvor effektivt gardinen skjermer mot solen.

Tette vev
Tette vev er velegnet til å unngå gjenskinn i TV- og dataskjerm. Tenk gjennom at fargen på vevet har betydning for både funksjonen og uttrykket. For eksempel vil et rødt vev farge rommet rødt, og et gult vil tilsvarende farge rommet gult når solen står på. Jo mørkere farge du velger, jo mer vil lysinntrengningen/blendingen dempes på dagtid. For eksempel vil et lysegrått stenge mer lys ute enn et helt hvitt vev. Vær også oppmerksom på at sorte vev tiltrekker seg varme, som kan ha betydning for temperaturen i et rom.

 

Kilde:Luxaflex.no