Riktig listverk bidrar til å understreke og fremheve særpreget i din bolig – listverket er kronen på verket og gjør rommet komplett og elegant. Listverket utgjør skillet mellom gulv og vegg – og vegg og tak. Det er opp til deg om listen er en forlengelse av veggen eller av gulvet. Tenk på farge og materialkombinasjoner og tenk på hva som er praktisk. Ønsker du å fremheve et vakkert tak vil dette kunne rammes inn med en bred og dekorativ takramme. Listverket understreker stilen på rommet – og utvalget er stort. Velg profil utfra om du ønsker et klassisk, moderne, landlig eller elegant stil. Les mer om stil på listverk ifht bolig her!

 

Fotlister /gulvlister - En fotlist, eller gulvlist skjuler glippen mellom gulv og vegg. Selv om overgangen i utgangspunktet er fin vil en fin gulvlist kunne heve helthetsinntrykket av rommet betraktelig. Velg materialet du ønsker listen skal være i før du velger om den skal være glatt, profilert, smal, bred, malt eller ubehandlet. Les mer om fotlister her!


Taklister - En taklist benyttes for å fremheve veggen eller taket, eller for å skjule overgangen mellom dem. Velg en profil som passer taket. I tillegg til en mengde profiler finnes det også taklister for spesielle behov. Skyggelisten skaper en skyggeeffekt mot taket. Hulkil er en taklist med en buet side. Trappelist er som navnet tilsier en list formet som en trapp.


Karmlister/ gerikter - Karmlister rammer inn dører og vinduer. Rommets stil endrer seg betaktelig basert på om du velger glatte eller profilerte karmlister. Når du velger type karmlist bør du også beslutte hvordan du skal montere den. Velg mellom å montere dekorklosser i hjørnene, gjæring eller kapp endene rett av. Hent gjerne inspirasjon ved å titte på Moelven sin monteringsveileder.


Utforinger - Utforinger brukes for å dekke nisjen mellom veggen og vinduet. Våre utforinger har to runde kanter og er malt 10 mm på baksiden. Det finnes ulike varianter, med tapp eller spor, for ulik montering av ulike vindustyper. Utforing med tapp passer til vinduer med ferdigfrest spor. Til vinduer uten spor kan du i stedet benytte vår u-list som festes på vinduskarmen. Varianten med tapp gjør det enklere å finjustere bredden.


Hjørnelister -  Hjørnelister benyttes først og fremst som beskyttelse av ytterhjørner, men kan også brukes i innerhjørner for å dekke eventuelle ujevnheter.


Glattkantlister - Glattkantlister benyttes til utforing av vinduer og dører, i overganger og åpninger. Glattkantlister benyttes også til en del finsnekring. Listen er rektangulær bredde som er høvlet på alle fire sider.


Det finnes også en rekke dekorelementer og klosser!

 

Uansett hvor lekkert gulv du har lagt, og hvor fine vegger du har - rommet er ikke komplett før listene er på plass.
Uansett hvor lekkert gulv du lagt og hvor fine vegger du har – rommet er ikke komplett før listene er på plass. Unngå å utsette den siste finishen – tenk helhet fra begynnelsen og planlegg rommet helt ferdig. Kjøp inn nok og riktige materialer med en gang, da er det enklere å fullføre og du slipper å sitte igjen med et halvferdig prosjekt. Hvordan montere lister, og hva trenger jeg!

        

Hvilke lister passer til ditt hus? 
"Det er nyttig med stilhistorisk kunnskap også når
man skal planlegge nye hus. Ved rehabilitering av
eldre hus er det en forutsetning for et vellykket
resultat. God planlegging og valg av riktige produkter,
er viktig for deg som vil ha hus med sjel og særpreg."

Les mer om lister fra Stiltre, og forskjellige stilarter her!
Kilde: Stiltre

 

 

 Foto: Moelven    

 

Hos Ski Bygg finner du et stort utvalg lister i forskjellige stilarter, fra forskjellige leverandører.
Vi har også et stort utvalg innen alt av dekor/klosser. Vårt sortiment finner du her!